July 10

Het afscheid van de Wijsgeer

Geen categorie

0  comments

“Ik kan je niets meer leren”, zei de Wijsgeer toen ik zoals gewoonlijk tegenover hem zat in een comfortabele stoel bij de open haard. “Mijn tijd zit erop”. Geschrokken kijk ik hem aan. “Dat meent u niet!” zeg ik tegen hem. “Wie gaat mij dan begeleiden?” Van wie kan  ik dan gaan leren?” “Wees niet bang”, zei de Wijsgeer. “Er zullen altijd mensen zijn van wie je kan leren. Je bent nooit alleen, maar kijk uit voor  de Gouden Bergen, want daar schuilt gevaar”. “Gevaar? Wat voor gevaar? “Dat heb ik van horen zeggen”, zei de Wijsgeer en daar liet hij het bij.
“Ben je er klaar voor? “De Wijsgeer stond op en liep naar de boekenkast. “Deze kast heeft een geheime deur”, zei hij. “Weet dat wanneer je hier doorheen gaat er geen weg terug is”. “Je moet er dus heel zeker van zijn, klaar te zijn voor de reis”. Hij opende een stukje van de deur. Een fel wit licht kwam er doorheen. Verder was er niets te zien. “Ik weet het niet” stamel ik, wetende dat deze stap enorme moed zou vergen. “Ik kan er nu niet over beslissen”. “Ik laat je er een nachtje over slapen en dan hoor ik het wel, zei de Wijsgeer. “Ik zie je morgen weer”.

De volgende ochtend ben ik al vroeg wakker. Ik heb amper kunnen slapen. Vandaag voelt aan als de dag van de waarheid waarop ik afscheid moet gaan nemen van mijn Wijsgeer. Mijn trouwe metgezel die zoveel jaren van dienst is geweest. Degene bij  wie ik altijd terecht kon met vragen en voor mijn levenslessen als  ik weer iets nieuws wilde leren. Iemand die nooit een oordeel had en mij zelf de dingen liet ontdekken door het geven van mijn eigen antwoorden. Mijn sparringpartner.
Wanneer ik zijn kamer inloop staat hij al bij de geheime deur in de boekenkast en nog één keer vraagt hij aan mij: “Ben je er klaar voor, want er is geen weg terug”. Dikke tranen rollen over mijn wangen. Ik wil niet, maar ik moet. Want hij heeft gelijk: zijn tijd zit erop, maar de mijne ook. Ik omhels hem en bedank hem voor zijn lessen. “Het gaat je goed” zegt hij en daarmee opent hij de draaideur en zet ik mijn eerste stap in een onbekende wereld.

 

About the author 

Annelies

You may also like

De koning en de ziel

De koning en de ziel

Short visualisation

Short visualisation
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>